Často kladené dotazy - FAQ

Vážení zákazníci, v tomto článku naleznete odpovědi na nejčastější dotazy, které od vás dostáváme.

 

O společnosti Hamé

Kdo je vlastník Hamé?

100 % vlastníkem společnosti Hamé je norská skupina Orkla.

Dotazy na výrobky, jejich složení a kvalitu

Co je fruktóza?

Fruktóza je ovocný cukr, například u Hamánků se používá jako náhrada řepného cukru. Dříve bývala také uváděna jako vhodná náhrada cukru pro diabetiky, jelikož k její metabolizaci (zpracování v organismu) není nutný inzulín. V současnosti existují studie, které se snaží podrobněji zabývat působením fruktózy na lidský organismus, nicméně není prokázáno, že by její působení bylo škodlivé. Tento cukr se například zcela přirozeně a hojně vyskytuje v každém ovoci.

Jaký je rozdíl mezi kojeneckou výživou v kapsičce/sáčku a ovocným pyré?

Ovocná pyré, která nabízíme v produktové řadě EasyFruit jsou, s výjimkou příchutě Cherry Cola, kvalitativně shodná s kojeneckými výživami. Označení EasyFruit jsme zvolili zejména kvůli naší snaze nabídnout tyto vysoce kvalitní produkty i starším strávníkům, například dětem školního věku, pro které není konzumace výrobku, označeného jako „kojenecká výživa“, před spolužáky přijatelná.

Z důvodu shodné kvality s kojeneckými výživami (s výjimkou produktu Cherry Cola), uvádíme v detailu výrobků EasyFruit i doporučený věk kojence, od kterého jej může konzumovat, stejně jako je tomu u kapsiček Svačinka Hamánek.

Nabízíme také běžná ovocná pyré, které nejsou v kvalitě „kojenecká výživa“. Pyré, která přísnější parametry pro kojeneckou výživu splňují, jsou takto vždy zřetelně označena v popisu produktu.

Bílkoviny v produktech Hamánek

V ovocných produktech Hamánek je obsah bílkoviny minimální, což je dáno tím, že většinu obsahu výrobku tvoří právě ovoce (v případě řady Hamánek HappyFruit dokonce pouze ovoce se stopovou příměsí čistě přírodních stabilizátorů). Vyšší obsah bílkovin poté naleznete v maso-zeleninových příkrmech Hamánek.

U všech produktů Hamánek důsledně sledujte a dodržujte, od jakého měsíce jimi můžete vaše miminko přikrmovat!

Džemy a cukr

Džemy musí mít podle evropských i českých předpisů minimální obsah refraktometrické sušiny 60 %.

Refraktometrická sušina je, velmi zjednodušeně „suma rozpustných látek. Podíl této sušiny v hotovém výrobku lze laboratorně změřit a jedná se o jeden z ukazatelů jeho kvality. Množství refraktometrické sušiny „po vyvaření“ ovoce do džemu by bylo pouhých 10–15 %.

Důvody pro přidávání cukru jsou dva a oba jsou zásadní, pokud chceme vyrobit klasický džem, na jaký je český spotřebitel zvyklý. Prvním je ten, že pokud bychom cukr nepřidali, není možné vyrobit produkt, který vyhovuje legislativním požadavkům na označení džem (případně extra džem, pokud se jedná o výrobky ještě vyšší jakosti). Bez přidání cukru tedy není dle naší legislativy možné vyrobit klasický džem.

Druhým důvodem je pak to, že cukr ve vyšší koncentraci působí jako přírodní konzervant (bez přidaného cukru by byla trvanlivost otevřeného džemu jen několik málo dní, a to i kdyby byl uchováván v chladničce). V neposlední řadě cukr působí i jako přírodní stabilizátor, který se stará o správnou konzistenci výrobku.

Ostatně, cukr se zcela běžně do džemů přidával odjakživa – i při domácí přípravě, a právě pro dosažení lepší konzistence a trvanlivosti.

Označení DIA a „méně cukru“

Označení DIA je dnes již zakázáno, jelikož není možné jednoznačně určit, že nějaký výrobek je vhodný pro všechny osoby, trpící některou formou cukrovky. Lidé i typy cukrovky se liší a proto bylo toto kategorizování již před lety z dobrých důvodů zrušeno, protože mohlo být zavádějící.

Označení „méně cukru“ je potom pouze informativního charakteru. Jsou takto označeny výrobky, které obsahují nejméně o 30 % cukru méně než výrobek se standardní recepturou. To může diabetikům napovědět, že výrobek pro ně může být vhodnější než klasický produkt. Nejedná se ale o garanci. Je to pouze usnadnění orientace pro zákazníka, který, pokud hledá výrobky s nižším obsahem cukru, je takto nalezne snáze.

Označení „méně cukru“ je také užitečné pro ty konzumenty, kteří se chtějí prostě vyhnout výrobkům, které cukru obsahují velké množství, ale nechtějí si odepřít chuť například džemu.

Označení alergenů, popis, složení, výživové hodnoty

Všechny výrobky v e-shopu mají dle legislativy ve své kartě i deklarace nutričních hodnot a složení. Ve složení jsou vždy vyznačeny alergeny, a to buď VELKÝMI PÍSMENY nebo tučným textem. Každý alergik si tedy může snadno již před nákupem na internetu ověřit, zda je pro něj výrobek bezpečný.

Vzhledem ke dlouhé trvanlivosti většiny našich produktů se lze výjimečně setkat se situací, kdy stejný výrobek lze zakoupit s různým složením. Proto i při prodeji na internetu může dojít k tomu, že informace o složení produktu jsou rozdílné od popisu na etiketě. Na internetu totiž vždy uvádíme aktuální složení našich produktů tak, jak je zrovna vyrábíme.

Přes všechnu snahu o uvedení precizních informací se může stát, že se na kartě produktu na internetu objeví nepřesnost. Proto důrazně doporučujeme před konzumací prověřit i samotnou etiketu produktu, který držíte v ruce.

Modifikovaný škrob, karagenan, stabilizátory

Modifikovaný škrob je normální přírodní škrob, který byl zušlechtěn fyzikálně-chemickými procesy, aby měl lepší vlastnosti, které jsou vyžadovány pro konkrétní výrobek.

Příkladem může být obyčejný neupravený škrob, který v kyselém prostředí rychle degraduje, proto by například u kečupů došlo i v případě uzavřeného výrobku k velmi rychlému zhoršení konzistence, v tomto případě řídnutí. Jediným řešením při nepoužívání modifikovaného škrobu by bylo několikanásobné snížení doby trvanlivosti produktu, případně použití nepřírodních přídatných látek.

Modifikovaný škrob nemá nic společného s geneticky modifikovanými plodinami. Modifikace škrobu probíhá až u samotného škrobu, nikoliv geneticky.

Ostatní stabilizátory jsou látky rostlinného původu, ale upravené pro použití v potravinách. Například karagenan se získává z mořských řas.

Další častou přídatnou složkou je kyselina citronová. Ta většinou slouží k vylepšení chuti produktu nebo k dosažení optimálního pH produktu, které je nutné k úspěšné sterilaci pod 100 stupňů Celsia.

Škrob a lepek

U bezlepkových produktů se většinou jedná o kukuřičný škrob. Avšak i v případě, že by škrob v potravině byl vyroben z pšenice, je lepek v případě bezlepkového produktu zcela zničen a odstraněn. I legislativa považuje použití pšeničného škrobu, ze kterého je odstraněn lepek, za bezlepkovou surovinu. Ostatně, pokud by výrobek obsahoval lepek v množství, které ohrožuje celiaky, byl by lepek povinně vyznačen jako alergen.

Trvanlivost výrobků

Výrobky udržujeme v zásobě e-shopu co nejčerstvější. I když může být v době prodeje již řadu měsíců od výroby, téměř vždy byste měli dostat výrobek, který má ještě nejméně polovinu trvanlivosti před sebou a nikdy ne výrobek, kterému nezbývá alespoň třetina.

Pokud nejste s trvanlivostí doručených produktů spokojeni, vždy můžete využít vašeho zákonného práva a zásilku nám vrátit.

Složení produktů, informace z etiket

Dle platné legislativy na e-shopu uvádíme na kartách jednotlivých produktů veškeré vyžadované informace. Jedná se jak o deklaraci složení výrobku, tak i o přehled nutričních hodnot.

Vzhledem ke dlouhé trvanlivosti většiny našich produktů se lze výjimečně setkat se situací, kdy stejný výrobek lze zakoupit s různým složením. Proto i při prodeji na internetu může dojít k tomu, že informace o složení produktu jsou rozdílné od popisu na etiketě. Na internetu totiž vždy uvádíme aktuální složení našich produktů tak, jak je zrovna vyrábíme.

Přes všechnu snahu o uvedení precizních informací se může stát, že se na kartě produktu na internetu objeví nepřesnost. Proto důrazně doporučujeme před konzumací prověřit i samotnou etiketu produktu, který držíte v ruce.

Panzani – rozdíl mezi bílou a červenou řadou těstovin

V prvé řadě je třeba uvést na pravou míru, jak to s řadami produktů je. Červená řada Panzani se nyní průběžně ruší a design obalů se mění na tzv. „mozaikový“. V nabídce e-shopu vzhledem k dlouhé trvanlivosti je ještě možné na výrobky z červené řady běžně narazit, průběžně ale bude tato nabídka obměněna na nový design obalů.

Nyní již k samotným rozdílům. Mozaiková/červená řada zahrnuje speciální tvary těstovin a produktové speciality.

Bílá řada je potom takzvaná „základní“, která pokrývá běžně druhy těstovin.

Z řad produktů Panzani bychom rádi vyzdvihnuli speciální řadu produktů „Special Sauce“. Jedná se o těstoviny, které mají drsnější povrch, díky kterému na nich ulpí více omáčky. Tuto řadu tedy doporučujeme zejména k omáčkám pro maximální požitek (nejen) z italské kuchyně.

Možnosti objednání a další služby e-shopu Hamé

Jak získat dopravu zdarma?

Nejjednodušší a zaručený způsob, jak získat dopravu zdarma je vytvoření objednávky, ve které hodnota zboží dosahuje minimálně 1000 Kč. V takovém případě vám potom zboží doručíme zcela zdarma. Výjimkou může být použití platební služby „Dobírka“, která může být účtována i při dosažení dopravy zdarma. V případě limitovaných akcí mohou být podmínky pro dopravu zdarma dočasně změněny.

Objednávky mimo ČR

V současnosti prodej mimo území ČR nenabízíme. Hledáme ale možná řešení tak, abychom naše produkty byli schopni doručit i do některých dalších zemí EU. Vzhledem k povaze našich produktů (zejména křehkosti a hmotnosti) je ale problematické najít dobrý kompromis mezi nabídkou dopravy a přijatelnou cenou pro zákazníka. Bohužel je pravdou, že při cenách mezinárodní přepravy křehkých a zároveň hmotných balíků se dostáváme na ceny dopravy v řádech stokorun i u objednávek třeba jen za 700 Kč.

V případě požadavku na zahraniční prodej nás prosím kontaktujte pro stanovení individuální ceny dopravy.

Ostatní dotazy

Kamenné prodejny

Společnost Hamé s výjimkou podnikových prodejen neprovozuje a ani neplánuje provozovat síť kamenných prodejen. V případě zájmu o naše produkty vás prosíme, abyste využili buď náš oficiální e-shop, nebo ostatní možnosti nákupu našich produktů.

Již nedostupné výrobky

Na našem e-shopu se snažíme přinést našim zákazníkům co nejširší nabídku našich produktů. Vzhledem k velmi širokému portfoliu nenabízíme vždy například všechny velikosti balení daného produktu, nicméně výrobky obvykle z nabídky e-shopu neodstraňujeme. Pokud tedy váš oblíbený produkt přestane být dostupný, neváhejte nás kontaktovat na našich kontaktních e-mailech.

Bagety, sendviče

Z logistických důvodů nejsme schopni nabídnout na našem e-shopu výrobky, které vyžadují stálé uchování v chladírenském nebo mrazírenském boxu (respektive chladničce či mrazáku).

Tyto výrobky jsou dostupné na vybraných prodejnách a řetězcích v malobchodní síti, případně na vybraných čerpacích stanicích. Vzhledem k tomu, že prodejní místa prochází neustálým vývojem, není možné (bez vynaložení nepřiměřených prostředků) zde poskytnout jejich ucelený seznam.

Gastro balení

Prodej gastrobalení prostřednictvím e-shopu neplánujeme. Důvodem je zejména jejich vysoká hmotnost a objemnost. Tato balení nelze jednoduše poslat prostřednictvím běžných balíkových služeb. V případě požadavku na gastro produkty nás prosím kontaktujte.